Euromaster, ett gott exempel på branschens miljöomställning
De senaste åren har ett aktivt miljöarbete alltmer seglat upp som en prioriterad punkt i de flesta företags ledningsarbete. Bilbranschen är såklart inget undantag och stora insatser sker på alla nivåer för att möta både kunders och samarbetspartners krav på att man bedriver en hållbar verksamhet. Euromaster är en av de aktörer som arbetar hårt med sin miljöomställning, bland mycket annat, i samarbete med Formac. Vi passade på att prata lite med Freddy Jensen, Compliance manager och ansvarig för miljö & kvalitet på Euromaster för att höra mer om deras miljöarbete.
Freddy Jensen Compliance Manager Euromaster |
Euromaster, som är en stor och känd aktör inom däckbranschen, har tagit flera steg de senaste åren till en mer miljövänlig profil. Dels i ett eget omfattande arbete, dels via både ägare, leverantörer och samarbetspartners.
Det blir snabbt väldigt tydligt att miljöarbetet är något som idag finns med både högt och lågt inom alla delar av organisationen. Euromaster är certifierade enligt ISO 14001:2015, har avtal med Energifabriken där man tankar HVO100 samt har avtal med Stena Recycling för sortering/återvinning av avfall.
Euromaster har även nyligen ställt om till däcksäckar i 100% återvunnen plast från Formac. Bytet till miljövänliga däcksäckar är en åtgärd som gör att man nu lyckas minska sina CO2-utsläpp med ca 20 ton per år på endast denna produkttyp.
Men det stannar inte där.
- Vi har som mål att all energi vi använder ska komma från fossilfri tillverkning, vi försöker få in bättre lösningar på uppvärmning i våra lokaler, vi har som miljömål att sänka vår energiförbrukning, vi arbetar efter substitutionsprincipen och försiktighetsprincipen när det gäller de kemikalier vi använder och vi försöker hela tiden minska vårt användande av papper.
Euromaster har även en egen regummeringsfabrik där regummering av lastbilsdäck sker, samt så sker det stora forskningsinsatser via sin ägare Michelin på att ständigt förbättra produktionsflödet av däck samt även däcken i sig för att minska bränsleförbrukningen.
- Genom vår ägare Michelin, som lägger stora pengar på forskning och utveckling, så ser vi ständiga förbättringar i produkten däck. Michelin har exempelvis tagit fram ett sätt att återvinna alltmer från de uttjänta däcken så att färre nya råvaror behövs. De tar även fram däck med ett lägre rullmotstånd som sänker bränsleförbrukningen. Vi ser även över hur vi kan minska åtgången på vatten i våra hjultvättar.
Precis som Formac arbetar Euromaster med att ställa miljökrav även på leverantörsnivå.
- Alla våra leverantörer – stora som små – spelar en stor roll i vårt miljöarbete, och är viktiga för att skapa en helhet i våra ambitioner. Vi ser självklart gärna att alla våra leverantörer utvecklar sitt miljöarbete i en positiv riktning, och därigenom spela en större roll i vårt miljöarbete. Formac möter våra frågeställningar och krav på ett positivt sätt och vi på Euromaster upplever samarbetet som framåtsträvande och fruktbart.